Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 13:18 - Кучетата живеят по-добре от нас
Автор: vaskamaria Категория: Други   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
0



Препитаваме се с ровене в боклуците и каруцарство, жалват се ромите от "Факултета"

Васка Пергелова

Факултета. Пословично и банално - мизерия, мръсотия и бедност. При първите стъпки в квартала те наляга някаква идилична носталгия. Къщички с дворове, тишина и много сняг. След стотина метра обаче се вижда истинското лице на квартала. Мизерни бараки с по една стая. Въжета, които ги опасват и на които виси пране.

И навсякъде боклук, много боклук. И как не, това са къщите на каруцари. Те се препитават с пренасянето на боклуци. Всички тук гледат новодошлия като нещо колоритно и ново, като нещо, което евентуално би могло да им помогне по някакъв начин да спрат да мизерстват. В очите им проблясват особени искрици на надежда. Не знаят дали си дошъл да им помогнеш, или да им навредиш, но те гледат с някакво странно очакване.
Мизерията е втората им природа
Живеят без вода, без канализация, къщата, в която влизам, се състои само от една стая. В нея живее 6-членно семейство. Децата са четири и докато разговарям с родителите им, сладко предъвкват по парченце хляб. На въпроса това ли е закуската им, отговарят утвърдително. Имуществото на семейството се състои от едно легло, печка и телевизор. На пода са поставени два легена с вода. Единият с чиста, другият с мръсна. Оказва се, че заради липсата на канализация жените са принудени всеки ден да носят вода от чешмите на съседните улици, които съвсем не са близо. С тази вода те перат, готвят и толкова. За баня не може и да става въпрос, за топла вода още по-малко. На въпроса как се препитават, отговарят - много трудно. Доходът им е 200 лв. на месец - за шест души. В семейството има бебе на 4 месеца. Не знаят какво ще правят, когато им спрат социалните. Майката на четирите деца е на 24 г. а бащата на 29 г. Последно е работил в строителството, но не му платили. Ходил няколко пъти да си търси парите и все му казвали да чака. Сега рови по кофите, за да си докара по някой лев. За да живееме нормално, са ни необходими около 1000 лв. на месец, категоричен е той.
В друга от едностайните къщички живее двадесетгодишно момиче с три деца. Съседите й казват, че мизерията там била голяма. Оказва се, че и това момиче се препитава само със социалните. Казва, че взима по 18 лв. за дете. На въпроса би ли започнала работа, отговаря, че няма кой да и гледа децата. Оправдание може би или истина. За да даде децата си на детска градина, са и необходими пари за такса и дрехи, които тя не може да осигури.
Расова дискриминация е основната причина ромите да не работят. Липсата на образование е другата причина. Докато разговарям с двадесетгодишната майка, около мен се оформя групичка от роми, които с интерес следят разговора ни. Млади хора сме, искаме да работим. Да изкарваме пари, да си гледаме децата - включва се мъж на около 30 г. Ама работа няма. Като ни видят, че сме цигани, не искат да ни наемат. За потвърждение на думите му в разговора се включва 50-годишен ром. И кучетата живеят по-добре от нас, недоволства той. Разказва, че 15 години е работил в "Чистотата", както тук наричат общинската фирма. За ромите има работа само в нея, ама вече и там отказвали на жени над 35 години. А и това работа за жени ли е, по 12 часа на ден с лопата да ринат снега. Аз лично не чакам нищо от трудовата борса. Какво ще стане като се регистрирам там, нищо. Гледат те, че си от малцинството и дотам. Много роми заминават за чужбина да изкарат прехраната. Това, че ромите крадели на работа, не е вярно. Защо ми е да крада, като работя и ми плащат заплата. За последно ходих в едно заведение да си търся работа като общ работник. Отказаха ми, защото съм ром. Сега се прехранвам като каруцар. Полицаите редовно ни спират, искат ми глоба по петдесет лева. Ама как да я платя, пита той.
За ромските деца училище е равно на закуска. Оказва се, че те ходят на училище само заради яденето, което им дават. Родителите им се оправдават, че не могат да ги изпратят на даскало, защото нямали учебни помагала и дрехи. Оказва се, че някои майки дори не знаят колко точно са детските. Знаят обаче, че ако детето им ходи на училище, ще получат по още 50 лв. И въпреки това не всички деца са в училище. Част от тях са се включили в семейния бизнес - ровене из кофите за боклук или каруцарство.
Самотни пред закона, на практика омъжени
Оказва се, че много ромки получават помощи за самотни майки, без фактически да са такива. Практика е ромите да не сключват граждански брак в общината. Спазват собствените си традиции и смятат обичайната ромска сватба за валидна. По този начин омъжените ромки живеят с мъжете си, а по закон се водят самотни майки. И съответно получават помощи като такива. Това помага в случаите, когато и двамата родители в семейството не работят. Не липсват обаче и случаи на злоупотреба.
Ако ни спрат помощите, ще стачкуваме, твърдят ромите. Няма да има стачка, докато лихварите не си потърсят парите - категорични са от фондация "Романи бах". От фондацията се грижат за социалните дейности в квартала и са наясно с всички проблеми тук. Голяма част от социалнослабите в квартала живеят от парите, които им дават лихварите - разказват от фондацията. Когато някой се обърне към тях за помощ, лихварите взимат личната му карта и после прибират помощите му от социалното. Лихвата е доста висока, близо 10 процента. По този начин ромите живеят десет пъти по-скъпо. Заемането от лихвари обаче в повечето случаи е неизбежно. От това зависи дали за вечеря ще имат хляб на масата. В момента, когато спрат помощите, лихварите ще започнат да си събират парите и това несъмнено ще доведе до конфликт. Като няма как да си платят задълженията, ромите ще се вдигнат първо срещу тях.
Според Михаил Георгиев от фондацията, държавата няма правилен подход към социализирането на ромите и наемането им на работа. Проектите за преквалификация са неефективни, твърди той. Напоследък много се спекулира с тях. Ромите ходят на курсове за шлосери и шивачи, след което никой не се ангажира да им намери работа. Нямало работни места. По думите му, след прехода и досега ромите се издържат от източници извън страната. Най-големият донор - Световната банка, преди известно време вложила доста пари, които отишли само за изследвания на броя на ромите. Тези изследвания обаче не довели до никакви по-съществени промени в социалното положение на ромите. До 2006 г. нито една социална служба не е правила истински бюджет за социалнослабите българи. Ако например са били предвидени по сто хиляди лева за година, въпреки нарастващия брой нуждаещи се, сумата си е стояла една и съща. Сега ромите са на дневен ред и на европейския данъкоплатец. След влизането на България в ЕС преминахме в европейското законодателство. Тук вече плаща европейският данъкоплатец, който има претенция къде му отиват парите.
Както във всяко правило, и в проблема с ромите си има изключения. Това са тези, които са решили да се препитават със собствен бизнес. Отворили са закусвалня или друго заведение за хранене, продават плодове и зеленчуци на пазара "Кирков" или дрехи на някой от другите столични пазари. Могат ли обаче тези изключения да премахнат негативното звучене на нарицателното "циганин". Това е въпрос на личен избор. Могат обаче да ни накарат да се замислим. Преди да си купим поредната баничка, от поредната улична закусвалня и да се радваме на чудесния й вкус. Да се замислим кой я е направил. Това може да е именно онзи ром, когото вчера сме нарекли с обидното нарицателно циганин.

  (в-к Дума)




Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vaskamaria
Категория: Други
Прочетен: 68535
Постинги: 39
Коментари: 14
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031